loadingimg

Wczytuję dane...
Regenerujący i wygładzający Olej makadamia 100% BingoSpa 30ml
    •  
    • poprzedni
    • następny
    •  
Cena:20,78 PLN
Koszt wysyłki od: 9.80 PLN
Produkt dostępny!
  • BingoSpa
  • Producent: BingoSpa
średnia: 5.0  ocen: 4
  • Opis produktu

Regenerujący i wygładzający Olej makadamia 30% BingoSpa 100mlRegenerujący i wygładzający Olej makadamia 100% BingoSpa 100ml

zawiera

  • kwasy tłuszczowe nienasycone:oleinowy, oleopalmitynowy, 
  • kwasy tłuszczowe nasycone: arachidowy, mirystynowy
  • witaminy B1, B2, B3 i E
  • składniki mineralne.


Dla profesjonalistów.



Nazwa INCI:  Macadamia ternifolia Seed Oil
Numer CAS : 128497-20-1, 129811-19-4 i 68956-68-3
Wygląd i konsystencja:  jasnożółta, klarowna ciecz;
Gęstość ok. 0.90 - 0.93 g/cm3

Kariera oleju z makadamii

rozpoczęła się stosunkowo niedawno, ale sam olej jest stary jak świat. Jego właściwości zdrowotne i kosmetyczne, oraz walory smakowe doceniały już przed wiekami ludy tradycyjnie zamieszkujące Australię. Olej wciąż pozostaje tam jednym z roślinnych remediów na niektóre problemy skórne (i nie tylko). Dla naszej cywilizacji olejek odkryto dość późno, bo dopiero badania przeprowadzane w latach osiemdziesiątych ubiegłego stulecia wykazały, iż olej ten charakteryzuje się wyjątkową biozgodnością z ludzką skórą. Ta biozgodność sprawia, iż jest on doskonale wchłaniany i bardzo dobrze tolerowany. Co za tym idzie jest idealnym wręcz nawilżaczem, natłuszczaczem i naturalnym transporterem substancji odżywczych - umożliwiaja im przenikanie w najgłębiej położone warstwy skóry.

Skąd ten olejek?

Drzewo makadamia porasta obszary północnej i wschodniej Australii. Jest wysokim, typowym australijskim drzewem, które wydaje orzechowe owoce. Orzechy mają twardą łupinę i smaczny, tłusty miąższ, o wyrazistym, przyjemnym smaku i zapachu. Dzięki wyjątkowo dużej zawartości kwasu oleopalmitynowego z grupy kwasów omega 7 olej z orzechów makadamii łatwo przenika przez skórę, ma bowiem strukturę zbliżoną do ludzkiego sebum, czyli wydzieliny naszych własnych gruczołów łojowych.

Najwartościowszy jest oczywiście olej tłoczony na zimno i w ten sposób z reguły jest on pozyskiwany dla przemysłu kosmetycznego. Olejek z makadamii można też bez przeszkód wykorzystywać w kuchni.


Skład oleju

O parametrach wchłanialności i tolerancji olejku przez ludzki organizm decyduje wspomniany już wyżej kwas oleopalmitynowy spotykany głównie w tłuszczu zwierzęcym (inna nazwa to kwas palmito-oleinowy), skwalen i lecytyna - substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających,  witaminy A, E i kilka z grupy B, oraz minerały takie jak magnez, wapń, fosfor i selen. Obok nich w olejku makadamia pojawiają się też kwasy nienasycone z wszystkich ważnych dla zdrowia grup kwasów omega (omega 3, 6 i 9).


Właściwości oleju z makadamii

Jak większość olejów roślinnych wpływa na wiele funkcji ludzkiego organizmu. Olej ten wykazuje pewne działanie zdrowotne (szczególnie dobrze oddziałuje na układ naczyniowo - sercowy, chroni też ciało przed wolnymi rodnikami), ale najbardziej ceni się go ze względu na bardzo wysokie walory kosmetyczne. Jest wykorzystywany w zabiegach regeneracyjnych i odmładzających. Doskonale nawilża i odbudowuje suchą skórę. Poleca się go w leczeniu dermatoz takich jak łuszczyca.

Olejek z makadamii bardzo dobrze wpływa na poziom napięcia i elastyczność skóry. Jest często wykorzystywany jako baza lub dodatek do kosmetyków o działaniu przeciwzmarszczkowym. Bardzo dobrze kondycjonuje również włosy. Co najważniejsze jest doskonale wchłaniany przez skórę i nie pozostawia na niej charakterystycznego tłustawego filmu.

Olej makadamia idealnie nadaje się do masażu (jako substancja poślizgowa, dobrze wchłaniana i doskonale tolerowana przez ludzki organizm), sięga się po niego w aromaterapii.


Zapewnia skórze odpowiednie napięcie i jędrność. Charakteryzuje się zdolnością wygładzania i zmiękczania skóry oraz przenikania do skóry właściwej, gdzie aktywuje jej funkcje regeneracyjne. Olej makadamia BingoSpa w produktach może być stosowany bez żadnych ograniczeń. Dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, poprawia wygląd skóry. Działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco. Szczególnie polecany jest w przypadku pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, wrażliwej.

Bardzo często gości w salonach SPA. Dla celów domowych można nabyć go w większości sklepów ze zdrową żywnością i drogeriach specjalizujących się w sprzedaży naturalnych kosmetyków lub półproduktów do samodzielnego wyrobu mazideł i kremów.




Pojemność 100 ml

Klienci, którzy kupili ten produkt wybrali również...