Dieta wysokobiałkowa – czy jest zdrowa? Jak działa na nerki?
Jeszcze niedawno dieta wysokobiałkowa była jedną z najchętniej stosowanych diet odchudzających, natomiast dziś sporo mówi się o jej negatywnych skutkach. Jak jest naprawdę? Czy dieta proteinowa jest zdrowa?
Na czym polega dieta wysokobiałkowa?
Dieta wysokobiałkowa, zwana również proteinową, polega na zwiększeniu podaży białka w diecie oraz jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczu. Białko stanowi jeden z podstawowych składników budulcowych organizmu, umożliwia odbudowę tkanek, dlatego ten sposób odżywiania często stosowany jest przez sportowców. Jednocześnie, jedząc tak dużą ilość białka, zwiększa się prawdopodobieństwo, że nie wszystkie kalorie zostaną przetworzone na tłuszcz, a co za tym idzie, możliwy jest spadek wagi.
Stosując dietę proteinową, zaleca się sięganie po produkty o zwiększonej zawartości białka, takie jak mięso z kurczaka i indyka, łososia, żółte sery, jogurt, mleko czy jajka. Przy czym wykluczyć należy z nich te, które posiadają dużo tłuszczu, jak wołowina, tłuste sery. To, czego również należy unikać, to węglowodany.
Wady i zalety diety wysokobiałkowej omawia https://penicylina.pl, zapoznaj się nie tylko z korzyściami takiego sposobu odżywiania, ale także z zagrożeniami, jakie za sobą niesie. A skoro o tym już mowa, to czy dieta proteinowa jest zdrowa?
Czy dieta proteinowa jest zdrowa?
Jak już zasygnalizowaliśmy, dieta proteinowa niesie za sobą zagrożenia zdrowotne. Jakie? Może powodować stan zapalny nerek wywołany przez białkomocz, który uszkadza cewkę nerkową. Oprócz tego, osoby stosujące dietę wysokobiałkową, dostarczają organizmowi zwiększoną ilość fosforanów, co zwykle prowadzi do wtórnej nadczynności przytarczyc.
Dodatkowo należy zwrócić uwagę na to, że podczas diety wysokobiałkowej wykluczane są duże grupy produktów zawierających węglowodany oraz tłuszcz, a właściwie zbilansowane posiłki powinny zawierać wszystkie te makroskładniki. Ich brak może przyczyniać się do niedoborów.
A więc czy dieta wysokobiałkowa jest zdrowa, czy nie? To zależy. Przede wszystkim, może być stosowana wyłącznie przez osoby zdrowe, najlepiej po przeprowadzeniu badań m.in. na kreatyninę, mocznik oraz enzymy wątrobowe. W przypadku osób chorych efekt często jest odwrotny od zamierzonego. Ponadto podkreśla się, że niekorzystne skutki diety proteinowej następują, gdy ta ma charakter długotrwały. Zaleca się, aby stosować ją maksymalnie przez 3-4 tygodnie, po czym przejść na dietę o obniżonej kaloryczności, aby utrzymać spadek wagi.
Dieta wysokobiałkowa – kto może stosować?
Dieta wysokobiałkowa, tak jak każda inna dieta wykluczająca duże grupy produktów, powinna być stosowana wyłącznie przez osoby zdrowe, najlepiej pod kontrolą dietetyka i tylko wtedy, gdy są ku temu wskazania. Może być za to polecana w przypadku sportowców (aczkolwiek tutaj również zwraca się uwagę na to, że konieczne jest także dostarczanie węglowodanów i tłuszczy), a także w przypadku osób cierpiących na powracające kontuzje (przypomnijmy, że białko to materiał budulcowy organizmu). Dlatego na koniec jeszcze raz podkreślimy, że dietę proteinową warto rozpocząć dopiero po konsultacji z lekarzem oraz to, że nie powinna być ona sposobem na życie.
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.