Transport chłodniczy – na czym polega?

Są towary, które wymagają transportu w odpowiednio niskiej temperaturze. To pozwala zachować pożądaną świeżość produktów – nawet krótkotrwałe wystawienie towaru na niekorzystne działanie czynników atmosferycznych może pozbawić cennych właściwości. Jak tego uniknąć?
Jakie towary wymagają transportu w kontrolowanej temperaturze?
Zazwyczaj są to produkty o krótkim terminie przydatności, nietrwałe, szybko psujące się pod wpływem ciepła. Najczęściej w chłodniach przewożone są:
- wyroby mięsne, ryby i owoce morza
- żywność pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
- słodycze i ciasta
- żywe rośliny, kwiaty i grzyby
- napoje
- kosmetyki
- niektóre chemikalia
Szczególnych warunków wymagają towary medyczne i farmaceutyczne (m.in. krew, materiały biologiczne, organy do przeszczepu, leki, narzędzia chirurgiczne) – do takiego transportu wykorzystuje się suchy, bakteriostatyczny lód (tzw. transport kriogeniczny). Profesjonalne firmy transportowe, jak https://ekspo-trans.pl/chorwacja/, mogą przewozić w ramach transportu chłodniczego towary niebezpieczne.
Poza niską temperaturą, istotna jest także optymalna wilgotność powietrza kabiny ładunkowej.
Odpowiedni środek transportu
Niezależnie od kierunku oraz długości trasy, towar wymagający transportu w kontrolowanej temperaturze musi trafić do chłodni. Warto sprawdzić, czy firma przewozowa dysponuje odpowiednią flotą, jak na przykład https://ekspo-trans.pl/slowenia/, oraz czy używane pojazdy są w dobrym stanie technicznym – w transporcie chłodniczym nawet bardzo krótka awaria może doprowadzić do popsucia się całego towaru.
Różne towary w tej samej przestrzeni ładunkowej
Dość często się zdarza, zwłaszcza w transporcie drobnicowym, że jeden pojazd przewozi towary wymagające różnych temperatur. W takim przypadku konieczne jest stworzenie kilku stref temperaturowych – towary umieszczane są na dwóch poziomach albo zostają rozdzielone grodziami, stosowane są także specjalne materiały izolacyjne, pozwalające w większej ładowni wydzielić część na ładunki wymagające niskiej temperatury.
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.