Produkty wspomagające układ odpornościowy.

0
345

Zdrowa, zbilansowana dieta odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Następujące pokarmy mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy:

Jagody

Jagody zawierają rodzaj flawonoidu zwanego antocyjanem, który ma właściwości przeciwutleniające, które mogą pomóc wzmocnić układ odpornościowy człowieka.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedli pokarmy bogate w flawonoidy, byli mniej narażeni na zakażenie górnych dróg oddechowych lub przeziębienie niż ci, którzy tego nie zrobili.

Ciemna czekolada

Ciemna czekolada zawiera przeciwutleniacz zwany teobrominą, który może pomóc wzmocnić układ odpornościowy, chroniąc komórki organizmu przed wolnymi rodnikami.
Wolne rodniki to cząsteczki wytwarzane przez organizm, gdy rozkłada żywność lub wchodzi w kontakt z zanieczyszczeniami. Wolne rodniki mogą uszkadzać komórki organizmu i mogą przyczyniać się do chorób.
Pomimo potencjalnych korzyści, ciemna czekolada ma wysoką zawartość kalorii i tłuszczów nasyconych, dlatego ważne jest, aby jeść ją z umiarem.

Kurkuma

Kurkuma to żółta przyprawa, której wiele osób używa do gotowania. Spożywanie kurkumy może poprawić odpowiedź immunologiczną osoby. Wynika to z właściwości kurkuminy, związku w kurkumie, który ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Tłuste ryby

Łosoś, tuńczyk, sardynki i inne tłuste ryby są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Długotrwałe spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 może zmniejszyć ryzyko reumatoidalnego zapalenia stawów.

Brokuły

Brokuł jest kolejnym źródłem witaminy C. Zawiera również silne przeciwutleniacze, takie jak sulforafan. Z tych powodów dobrym wyborem jest regularne spożywanie warzyw w celu wspierania zdrowia układu odpornościowego.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są bogate w beta karoten, rodzaj przeciwutleniacza, który nadaje skórze ziemniaków jej pomarańczowy kolor.
Beta karoten jest źródłem witaminy A. Pomaga zachować zdrową skórę, a nawet może zapewnić pewną ochronę przed uszkodzeniem skóry przez promieniowanie ultrafioletowe (UV).

Szpinak

Szpinak może wzmocnić układ odpornościowy, ponieważ zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych i przeciwutleniaczy, takich jak flawonoidy, karotenoidy, witamina C i witamina E.
Badania wskazują również, że flawonoidy mogą pomóc w zapobieganiu przeziębieniu u zdrowych ludzi.

Imbir

Ludzie używają imbiru w różnych potrawach i deserach, a także w herbatach, ma on właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające

Czosnek

Czosnek jest powszechnym domowym lekarstwem na zapobieganie przeziębieniom i innym chorobom.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera niewielką ilość kofeiny, dzięki czemu ludzie mogą cieszyć się nią jako alternatywą dla czarnej herbaty lub kawy. Picie może również wzmocnić układ odpornościowy. Podobnie jak jagody, zielona herbata zawiera flawonoidy, które mogą zmniejszyć ryzyko przeziębienia.

Kefir

Kefir to sfermentowany napój zawierający żywe kultury bakterii, które są korzystne dla zdrowia. Wstępne badania sugerują, że picie kefiru może wzmocnić układ odpornościowy. Regularne spożywanie kefiru może pomóc w zwalczaniu bakterii, zmniejszeniu stanu zapalnego i zwiększeniu aktywności przeciwutleniającej.

Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika mogą stanowić smaczny dodatek do sałatek lub misek śniadaniowych. Są bogatym źródłem witaminy E, która poprawia odporność.

Migdały

Migdały są kolejnym doskonałym źródłem witaminy E. Zawierają również mangan, magnez i błonnik. Mała garść lub ćwierć filiżanki migdałów to zdrowa przekąska, która może przynieść korzyści układowi odpornościowemu.

Pomarańcze lub kiwi (kiwi)

Pomarańcze i kiwi są doskonałym źródłem witaminy C.

Czerwona papryka

Dla osób próbujących unikać cukru w owocach czerwona papryka jest doskonałym alternatywnym źródłem witaminy C.

Leave a reply