Sześć niecodziennych kulinarnych pomysłów z pistacjami w roli głównej

0
1061

Pokochaliśmy pistacje jako przekąskę niemal idealną. Mało kto potrafi odstawić niedokończoną paczkę, a tymczasem ów przysmak może być czymś więcej – niezastąpionym dodatkiem do poważniejszych kulinarnie zastosowań. Pistacje doskonale sprawdzają się jako składnik dań – nie tylko tych egzotycznych, ale i bliskich polskiej kuchni.

Oto kilka polecanych przepisów z pistacjami w roli głównej – lub też drugoplanowej, ale bardzo ważnej.

Ryba w pistacjowej panierce

Słodkawy aromat prażonych orzeszków doskonale idzie w parze z charakterystycznym smakiem ryb. Jedną z ciekawszych propozycji jest ryba z pieca w panierce z pistacji i migdałów. Doskonale sprawdzi się w tej roli łosoś czy halibut, ze względu na zwartą strukturę mięsa i odpowiednią dla procesu pieczenia zawartość tłuszczu. Przepis jest prosty – wszystko sprowadza się do upieczenia w piekarniku ryby, którą wcześniej pokryjemy posypką ze zmielonych pistacji i migdałów (proporcje 2:1) z dodatkiem czosnku, cebuli i pietruszki. 15-20 minut w temperaturze 195 stopni powinno być wystarczające.

Włoskie ciasteczka pistacjowe

Choć przepis ten ma swoje korzenie w słonecznej Italii, swoją popularność zdobył stosunkowo niedawno, dzięki… modzie na przekąski bezglutenowe. Sam przepis nie wymaga bowiem pszennej mąki a jego składniki są banalnie proste. Wystarczy 300 g pistacji, 100 g migdałów i 100 g cukru oraz dwa białka jajek, które po zmieleniu dają gęstą masę, z której formujemy ciasteczka. 12 minut w 170 st. C powinno wystarczyć na pyszną przekąskę. Sekretem powodzenia przepisu jest wysoka zawartość tłuszczów w orzeszkach pistacji. To sprawia, że nawet po dłuższym pobycie w piekarniku, całość pozostaje spójna i krucha.

Kurczak z miodem i pistacjami

Ta propozycja nie powinna być zaskoczeniem dla żadnego miłośnika słodkawych smaków z grilla. Udka czy skrzydełka w miodowo-musztardowej marynacie na stałe zagościły na naszych stołach. Interesującą wariacją może być zastąpienie musztardy pistacjami. By zapewnić nieco więcej pikantności możemy dodać dodatkową porcję pieprzu, zaś same zmielone pistacje doskonale komponują się ze słodyczą miodu. Ważne, by zmielić je dosyć dokładnie – wówczas ich charakterystyczny posmak ma szansę wniknąć w strukturę mięsa, oczywiście idealnie po całonocnym marynowaniu.

Pistacje w sałatce na słodko

Słonawy smak pistacji będzie się świetnie komponował z soczystą słodkością owoców. Połączenia typu słodki-słony już nikogo nie zaskakują (biorąc pod uwagę choćby popularność lodów typu słony karmel), a dodatek pistacji idealne spełnia swoje zadanie w słodkich sałatkach i deserach. Jednym z ciekawszych pomysłów jest dodanie słonych pistacji do kawałków arbuza i melona. Miękkość owoców i twardość orzeszków stanowią intersujące uzupełnienie – podobnie jak i same, nieco kłócące się ze sobą smaki słodyczy i soli. Chcąc dodać jeszcze więcej treści do przekąski, możemy posypać sałatkę serem typu feta. To zapewni bardziej wytrawny smak i doda białkowej zawartości.

Marynata do żeberek

Choć może to zabrzmieć zaskakująco, pistacje mogą być cennym składnikiem do najpopularniejszych w naszym kraju mięs. Przykładem może być „zaprawa” do żeberek czy karczku z grilla – a więc dań z wieprzowiny. Przepis jest prosty – zmielone pistacje mieszamy z olejem roślinnym, octem balsamicznym i natką pietruszki. Następnie dodając soli, moczymy pokrojone kawałki mięsa przez noc w naszej marynacie. Kwasy z octu skruszą mięso, zaś cukry z pistacji dadzą efekt przesmażenia. Oczywiście przepis ten, choć aktualny głównie w sezonie grillowym, nie jest skazany na sukces wyłącznie latem. Równie dobrze możemy przyrządzić mięso w piekarniku czy nawet w naczyniu żaroodpornym.

Leave a reply